Негово Величество Неонът

Прието е, че през далечната 1923г в Лос Анжелис, Калифорния се ражда неоновата реклама. Тя е на автомобилния производтел Пакард и е създадена от изобретателя на неона Жорж Клод.  През 30те години на миналия век, тези странни луминисцентни тръби завладяват както Щатите, така и Европа и това продължава и до днес.

Първата неонова реклама на Кока Кола, приготвена за Пикадили Съркъс, 1954

Неонът е химически елемент, количества от който се съдържат във въздуха. Комерсиалното му приложение се осъществява благопдарение на две технологии – продухването на стъкло във формата на вакуумно затворени тръби и възможността тези тръби да бъдат заредени с електричество. Създаването на неонните реклами е цяло изкуство, изисква детайлно познаване на материала и години опит, за да се постигне максималния ефект.

След главоломния му успех през 20 век обаче, Неонът бива до някъде  изместен от светодиодното осветление и все повече хора предпочитат LED реклами, заради техните предимства в по-ниската консумация на електричество и по-кратките срокове за изработка.

Въпреки неуспоримите успехи на модерните технологии, все още има романтици като нас, които имат специално място в сърцата си за неоновите светлини. Във всеки град все още могат да се видят нажежените надписи, които носят полъха на едни по-сантиментални времена.

За да придадем това усещане и на вас, ще ви покажем няколко снимки от Неоновото гробище в Лас Вегас, където са складирани повече от 150 неонови реклами от хотели и барове. 

Гробището заема около 2 дка и половина площ в Музея на неона и се радва на голям успех сред арт посетителите на града. 

 

А ето и ЛИНК към галерия със снимки от въпросното място.

 

 

 

 

 

 

30/08/2012

Коментари